Glasnegatief met schade heeft wonderlijke eigenschappen.

We lezen op het negatieven zakje 'augustus 1922 aan het strand van Noordwijk.' Wanneer een collectie glasnegatieven na tientallen jaren weer uit het cellofaanzakje wordt gehaald dan kun je er vanuit gaan dat het in ieder geval gereinigd moet worden. Verrassend is het vaak om te zien hoe goed van kwaliteit sommige negatieven nog zijn na honderd jaar. Maar het gaat ook wel eens mis. Dit glasnegatief is tijdens de verwerking na de opname niet grondig gespoeld met water. De zilver-zwavel verbindingen van de fixeerresten die nog in de emulsie achtergebleven waren zorgen ervoor dat het beeld wat verbleekt en het negatief een transparante geel/groene waas heeft gekregen. Maar dit soort chemisch verval heeft bij dit glasnegatief een bijzonder effect.

Rond 1854 deed de ambrotypie zijn intrede. Uitgevonden door James Ambro Cutting uit Boston US. In het kort gezegd was dat een variant van het natte collodium-negatief die aan de achterkant was voorzien van een donkere achtergrond. Door deze optische truck werden doorzichtige delen in het negatief donker. De lichte delen bestonden uit de belichte collodium-emulsie. Het resultaat was een positief beeld waarvan de lichte en donkere gedeelte van de opname in overstemming kwam met de gemaakte opname in de studio.

Nou doet zich het merkwaardige feit voor dat een beschadigd negatief zoals boven is beschreven dezelfde eigenschappen heeft als de ambrotypie. De kwaliteit hiervan doet natuurlijk zwaar onder dan die van een ambrotypie, maar dit negatief is daar ook nooit voor bedoeld. Dit negatief is een tussenfase om er later een positief op fotopapier mee af te drukken. In doorzicht op een lichtbakje (linker beeld) is het een negatief, in opzicht met zwarte achtergrond (rechter beeld) gedraagt het zich als een positief. Hetzelfde verschijnsel doet zich ook voor bij zwaar onderbelichte negatieven in de moderne zwart/wit negatief films emulsies. Van de 300 negatieven uit deze collectie zijn er 2 die dit verschijnsel hebben. De rest is nog van uitstekende kwaliteit. De collectie is van één fotograaf en hij was een man die duidelijk wist wat hij deed.