Masker techniek.

Fotografen uit het begin van de 20e eeuw maakten veel gebruik van een afdruk techniek die bekend staat als het contact procedé. Hierbij werd er geen gebruik gemaakt van een vergroter om een afbeelding van een negatief op het lichtgevoelige papier te projecteren.  Het negatief werd gewoon op het lichtgevoelige  papier gelegd (dus in contact) en belicht door een gaslamp.

Amateur fotografen drukten zo hun foto's af met papier dat bekend stond onder de naam gaslicht papier. Enerzijds omdat het papier lichtgevoelig genoeg was om het te kunnen belichten bij een gaslamp. Anderzijds was het niet zo gevoelig zodat het belichte papier ontwikkeld kon worden in een schaal bij hetzelfde licht mits er voldoende afstand tot de lichtbron was.

Een nadeel bij het contact procedé  kan zijn dat alles wat op het negatief staat ook belicht wordt op het fotopapier. Bij gebruik van een vergroter kun je een bepaalde uitsnede kiezen om een kleiner deel van het negatief te af te drukken. De fotografen in het analoge tijdperk noemde dat een deel-vergroting.

Om een kleiner deel van het negatief  af te drukken  op fotopapier d.m.v. het contact procedé  is maskeren  een oplossing. Het meeste lichtgevoelige fotopapier voor zwart / wit  is ongevoelig voor rood licht. Het deel wat niet mee belicht moest worden werd simpelweg gefilterd met rood papier.  Het fotopapier reageert daar niet op en dat deel werd dus in de contact belichting niet meegenomen.

 

Dit glas negatief met origineel rood masker komt uit een collectie uit Nijmegen waarvan de maker (nog) onbekend is.